200 g ziemniaków
300 g surowego miąższu dyni (lepiej jakiegoś "suchszego" gatunku, np. piżmowa czy hokkaido; ta najpopularniejsza, melonowa, zawiera b.dużo wody)
200 g mąki + mąka do wysypania stolnicy
ew. czubata łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej lub jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i rozdusić lub zemleć w maszynce. Dynię upiec w piekarniku lub ugotować na parze i zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być jak najbardziej suche.
Zmielone ziemniaki, dynię, ew. jajko lub mąkę, szczyptę soli zagnieść na elastyczne ciasto. Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować krótko w osolonym wrzątku.
Nadesłał(a) ~wd,
dnia: 2012-04-15 14:42:11.036
Źródło/autor przepisu: bronka z wegedzieciak.pl