2 kg dyni
1 kg jabłek (antonówki lub inne kwaśne)
1 kg gruszek (np. konferencja)
4 goździki
ew. trochę cukru
Przygotowanie:
Wszystko pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do brytfanny. Dodałam cztery goździki i cukru do smaku. Dusiłam aż jabłka i gruszki się rozpadły. Dynia została w kawałeczkach i jest lekko chrupiąca.
Włożyłam do słoiczków i podziwiam, jak to pięknie wygląda :-) tak pomarańczowo.
Słoiczki pasteryzujemy wstawiając je do garnka z wodą i trzymamy 15 min. od momentu zagotowania wody (czas podany dla dżemówek, dla małych słoiczków wystarczy max. 10 min.).
Wskazówki i uwagi:
Dżem można również robić dusząc owoce w garnku. Jeśli chcecie podlać wodą, to minimalną ilością.
Nadesłał(a) ~wd,
dnia: 2012-04-15 14:21:49.173
Źródło/autor przepisu: Violete z wegedzieciak.pl (z moimi dopiskami)