puszka.pl - pysznie!

Pasta paprykowa z zielonym curry

Z racji dnia wolnego, puściłam wodze fantazji i wyszła mi pasta sojowo-paprykowa z zielonym curry. Następnym razem na pewno zrobię większą ilość :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1 średniej wielkości słoik

składniki na 1 średniej wielkości słoik:
1/2 szklanki suchej soi
1/2 świeżej, dużej czerwonej papryki
1/2 średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
olej kokosowy do smażenia, lub co kto lubi :)
i przyprawy:
2-3 łyżeczki zielonej pasty curry
2-3 łyżeczki mielonego galangalu (korzeń kształtem podobny do imbiru, posiada bardzo ciekawy i wyrazisty smak :) - można go nabyć w słoiczku w dziale z żywnością azjatycką w marketach, i choć cena trochę odstrasza (ok. 7 zł), to myślę, że warto spróbować, jeśli lubi się orientalne smaki :)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
posiekana natka pietruszki (garstka ;)

Przygotowanie:

Soję moczyć minimum 12 h. Ja moczyłam około 24h, później gotowałam 3 h.

Na patelni rozgrzać olej, dodać zieloną pastę curry i szybko wymieszać z olejem. Pokrojoną paprykę wrzucić na patelnię. Smażyć około 10 minut, później dolać trochę wody, przykryć i dusić około 10 minut, dolewając wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Po tym czasie odkryć i na średnim ogniu pozwolić odparować wodzie.

Na osobnej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać do papryki i ściągnąć z gazu.

Do garnka z już ugotowaną soją dodać przyprawy, galangal, sos sojowy i paprykę z patelni. Wymieszać łyżką i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówki i uwagi:

Pastę można podawać z chlebem i z czym tylko się zamarzy :)
Smacznego:)

Jak widać uwielbiam dużą ilość przypraw, więc jeżeli ktoś nie przepada, to można kombinować z mniejszą ilością, na pewno paście nie zaszkodzi :)
Nadesłał(a) pslb, dnia: 2012-04-12 08:36:58.147
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: