puszka.pl - pysznie!

Zupa brokułowa (w kwadrans:)

Szybka, prosta, tania...pyszna! Zupa ze zblenderowanego brokuła.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

brokuł (zasadniczo jedna gałązka/kiść na dwie porcje)
kminek (dodaję w ziarnach)
oregano
sól ziołowa
świeżo mielony kolorowy pieprz
płatki migdałowe
opcjonalnie: otręby żytnie

Przygotowanie:

Na wstępie zaznaczam, że wszystkie przyprawy i dodatki odmierzam "na oko" :)

Gotujemy brokuł (oczywiście uprzednio umytego, pociętego itd.) w niewielkiej ilości wody z kminkiem (takiej, że ledwo co go zakrywa). Jak jest już miękki bierzemy w łapkę blender i mielimy go na papkę, stawiamy z powrotem na gazie. Dodajemy sól ziołową, oregano i pieprz. Mieszamy.

Czasami, żeby zupa była treściwsza, dosypuję do niej otręby żytnie - nie wpływa to na smak, a sprawia, że jesteśmy syci już po niewielkiej porcji.

Gotową zupę już na talerzu posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi (powiedzmy, że niewielka garść na talerz).

Wskazówki i uwagi:

Zupka najlepsza jest na świeżo, nie polecam więc gotowania na zapas.
Nadesłał(a) kingi, dnia: 2012-04-10 16:04:59.603
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: