puszka.pl - pysznie!

Wegańskie "jajka sadzone" na słodko

Te "jajka" wyglądają jak jaja sadzone. Nic bardziej mylnego!
Sam pomysł zrobienia takich małych oszukanych jajek kiełkował we mnie dawno. Jednak dopiero, gdy wpadłam na przepis bajaderki na wegedzieciaku (link w źródłach), a zaraz potem na takie jajka na Puszce, pomyślałam o zrobieniu własnej wersji i oto ona :)
Te sadzone "jaja" są świetne na wielkanocny deser :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 szt.

10-12 migdałów
3 łyżki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka agaru
2 szklanki wody
brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:

Namaczamy migdały na kilka godzin albo i na noc (łatwiej będą się miksować). Obieramy je ze skórki. Miksujemy je w małej ilości wody. Dodajemy cukru i wody, zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i agar wymieszane w małej ilości zimnej wody, szybko mieszamy, aż zgęstnieje.

Wlewamy masę do foremek (mogą być takie, jak do babeczek) i zostawiamy do ostygnięcia, aż się zetnie do końca.

Z połówek brzoskwiń z puszki wycinamy zgrabne kuleczki. [1]
W "białku" wycinamy małą łyżeczką kółka i wkładamy tam brzoskwiniowe "żółtko".

Wskazówki i uwagi:

[1] Jeśli brzoskwinie się do tego nie nadają (ja po otworzeniu puszki zobaczyłam mnóstwo wąskich pasków), to wyciągamy z puszki garść-dwie i miksujemy). A potem zmiksowane nakładamy łyżeczką i formujemy "żółtko".

Można też zrobić masę na "białko" z ugotowanego ryżu, jak to podpatrzyłam u Sevy, ja akurat miałam w domu sam ryż brązowy, toteż użyłam migdałów i zrobiłam z nich mleko :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Apr 7, 2012
Źródło/autor przepisu: Inspiracją był pomysł bajaderki (http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=2701&start=0&sid=831c2e7257076f7d6e61950c21373868) oraz pomysł foremek podpatrzony z http://puszka.pl/przepis/2570-jajka_weganskie.html

Twoje zapiski: