puszka.pl - pysznie!

Drożdżowa pasta do chleba

Pasta świetna do chleba, na kanapki do pracy czy na zajęcia, przepyszna z kiszonym ogórkiem.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 4

200 g świeżych drożdży
2-3 duże cebule
4 jaja
sól, pieprz
olej
drobno pokrojona natka pietruszki

Przygotowanie:

Smażymy cebulę, gdy się pięknie zrumieni, dodajemy pokruszone świeże drożdże. Jak już się rozpuszczą, należy pozwolić im się trochę pobulgotać, a następnie dodać pieprzu, soli i wbić jaja. Szybko mieszać, aż pasta uzyska stałą konsystencję.

Posypać natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła na chlebie, chociaż na zimno też jest dobra. Ja zawsze zajadam ją z kiszonym ogórkiem, bez niego jakoś tak dobrze nie smakuje. Jeśli ktoś nie lubi ogórka, to lepiej, żeby do pasty dodał więcej soli ;)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Apr 1, 2012
Źródło/autor przepisu: Przepis mojej mamy

Twoje zapiski: