puszka.pl - pysznie!

Grzyby z jajek


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

8 jajek
1 jajko surowe
6 kapeluszy z grzybów suszonych
1 cebula
1 szklanka zmielonych grzybów świeżych
1 łyżka masła
majonez
sól i pieprz
koperek

Przygotowanie:

8 jajek ugotować na twardo, obrać. Z 6 jajek ściąć ich wierzchy, ostrożnie wyjąć żółtka, pozostałe 2 jajka oraz wyjęte żółtka zemleć lub rozdrobnić widelcem. Świeże grzyby zemleć i poddusić na maśle razem z pokrojoną cebulą. Dodać masę jajeczną oraz surowe jajko. Wymieszać, doprawić. Farsz nałożyć do wydrążonych jajek. Kapelusze grzybów umyć, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić, ostudzić, przykryć nimi nadziane jajka. Wylać majonez na głębszy talerz, posypać koperkiem, ustawić grzyby z jajek. Kapelusze grzybów można posmarować keczupem i upstrzyć kroplami majonezu - będziemy wtedy mieli muchomory.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Oct 16, 2000
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 10/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: