Prosty przepis na pieczone dyniowate. Szybko i pysznie :) Wszystkie patisony, kabaczki i cukinie się nadają - małe i duże, młode, co nie mają nawet nasion, i te, która mają grubą skórę i mnóstwo nasion w środku. Wszystkie po przyrządzeniu są przepyszne :)
kabaczek, cukinia lub patison
oliwa
sól
zioła prowansalskie
główka czosnku
Przygotowanie:
Warzywo przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką należy wybrać pestki, jeśli są i są już twarde. Następnie posmarować wnętrze oliwą, posolić, obficie posypać ziołami prowansalskimi i drobno pokrojonymi ząbkami czosnku.
Piec do miękkości w temperaturze 160 st. C. Czas pieczenia zależy od rozmiarów warzywa.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-04-01 18:14:57.594
Źródło/autor przepisu: przepis własny