puszka.pl - pysznie!

Pieróg z ziemniakami

Pikantny pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany warzywami. Najlepiej smakuje na ciepło.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

ciasto:
300 g mąki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
sól
woda

farsz:
4-5 średnich ziemniaków
2 cebule
2 główki czosnku
sól, chili

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto drożdżowe i zostawić do rośnięcia w ciepłym miejscu [1]. Ciasto powinno być dość gęste, ponieważ później posłuży jako "opakowanie" dla farszu.

Na patelni usmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 x 1 cm albo nawet 0,5 x 0,5 cm, wrzucić na patelnię, dodać chili i posolić. Podsmażyć na dużym ogniu, nie muszą być miękkie, ale dobrze by było, żeby się zrumieniły. Koniecznie ostudzić!

Gdy ciasto urośnie, rozciągnąć je jak na pizzę i na środku wyłożyć ostudzony farsz. Zawinąć i zlepić szczelnie brzegi ciasta, aby nic nie wyleciało. Piec ok. 45-60 min. w 150 st. C.

Wskazówki i uwagi:

[1] Ciasto można "przyspieszyć" przez wstawienie go na jakieś pół godziny do piekarnika na 50 st. C. Drożdże ciepło zabija w 60 stopniach, toteż nic im się nie stanie, a ciasto pięknie wyrośnie.

Do farszu można też dodać marchewkę, paprykę, pieczarki - na to wszystko wpadłam dopiero po zawinięciu farszu w ciasto, toteż już nie mogłam wykonać, ale na pewno będzie smakowało równie pysznie, jak podstawowy przepis, a może i lepiej ;)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-01 18:09:40.817
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: