500 g kabaczka
250 g świeżych grzybów (różnych)
włoszczyzna
3 ziemniaki
2 pomidory
1 cebula
łyżeczka margaryny lub oleju
mąka
sól
pieprz
pół szklanki chudej śmietany
koperek lub natka do posypania
Przygotowanie:
Ugotować wywar z wody (ok. 2 litrów) i włoszczyzny. Odcedzić. Grzyby umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w wywarze, dodając w trakcie gotowania pokrojone ziemniaki.
Pomidory udusić, przetrzeć, dodać do zupy. Pokrojonego kabaczka przesmażyć i dodać do zupy. Cebulę przeszklić na tłuszczu, dodać odrobinę mąki, rozprowadzić zimną wodą, zaprawić zupę. Wymieszać, zagotować, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę, posypać zieleniną.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-10-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 10/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia