puszka.pl - pysznie!

Wegańskie muesli


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

0,4 litra mleka roślinnego (lub wody)
5-6 łyżek płatków jęczmiennych lub owsianych
kilka orzechów włoskich, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, migdałów
łyżka nasion słonecznika
garść rodzynków
suszone jabłka (lub inne owoce)
szczypta cynamonu
ew. dwie łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Zagotować mleko/wodę, pokroić w międzyczasie orzechy i migdały, po zagotowaniu mleka posłodzić je (choć zdrowsze będzie niesłodzone), wsypać płatki, wsypać bakalie (jabłka oczywiście pokroić, jeśli przechowuje się nie krojone), wymieszać i doprawić cynamonem.

Po zagotowaniu zgasić palnik i zostawić pod przykryciem na 3-4 minuty, zamieszać i gotowe. Na talerzu można dodać nieco zimnego mleka.

Wskazówki i uwagi:

Ww. ilość składników wystarcza na średnią porcję meusli, zazwyczaj przygotowując posiłek daję wszystkiego nieco więcej.

Płatki jęczmienne są bardziej kaloryczne niż owsiane, stąd też są lepsze na śniadanie.
Nadesłał(a) Marcel Duchamp, dnia: 2012-03-30 16:37:35.218
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: