12 dużych ziemniaków
sos sojowy - 3 łyżki
olej dowolny - 3 łyżki
ew. zioła/przyprawy
+ folia aluminiowa do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i umyć.
Nagrzać piecyk do temp. 200-220 C. Kratkę do pieczenia umieścić na środkowym poziomie.
Folię aluminiową pociąć na kwadraty odpowiadające wielkością ziemniakom, tak by dało się je szczelnie zawinąć. Wysmarować po błyszczącej stronie olejem i sosem sojowym, dodać zioło lub przyprawę.
Ziemniaki (surowe!) umieścić na foliowych kwadratach, można trochę ponakłuwać widelcem, zawinąć bardzo szczelnie, położyć na kratkę w piecyku. Piec ok. 1 godz.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli nie wystarcza sosu i oleju na wszystkie kawałki folii, to dodać w tych samych proporcjach.
Nadesłał(a) Ki_,
dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.