puszka.pl - pysznie!

Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki

Szybkie, przesmaczne danie, gdy pustki w lodówce ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
cebula średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku
kostka tofu wędzonego (ok. 250 g)
oliwa z oliwek do smażenia

sól, pieprz świeżo mielony
oregano, czerwona papryka w proszku

Przygotowanie:

Tofu pokroić w zgrabne, niezbyt duże kostki. Podsmażyć na łyżce oliwy, popieprzyć, przesypać do miseczki.

Na (tej samej) patelce zeszklić cebulkę, dolewając nieco oliwy. Dodać całą puszkę fasolki (fasola + sos), wymieszać i zagotować. Posolić, popieprzyć wg uznania, sypnąć odrobiną oregano i szczyptą papryki. Myślę, że z przyprawami można tu poeksperymentować :)

Dodać tofu, wymieszać, wcisnąć ząbek lub dwa czosnku (jeśli ktoś nie przepada - można z niego zrezygnować).

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z makaronem gryczanym (nitki) lub świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Bez tofu też jest pysznie.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Mar 28, 2012
Źródło/autor przepisu: Błażej :)

Twoje zapiski: