puszka.pl - pysznie!

Gołąbki wegańskie

Potrawa wszystkim znana, nieco pracochłonna, ale np. na święta wyśmienita (zwłaszcza, że można przygotować wcześniej i zamrozić).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta średniej wielkości z ładnymi, niegrubymi liśćmi (albo dwie)
marchew 4-5 sztuk
seler i pietruszka objętościowo tyle, co marchwi
cebula
olej lub margaryna do smażenia
czosnek 2-4 ząbki (może być granulat)- ilość według upodobań
ryż 1 szklanka
pomidory (świeże albo z puszki, dobry jest również sok), ew. przecier

przyprawy: przyprawa warzywna w proszku, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

1. Kapustę sparzyć i zdjąć ostrożnie liście. (Dla mało wprawnych - wydrążyć nożem głąbek z kapusty i włożyć kapustę do wrzątku. Gotować na bardzo małym ogniu tak, żeby woda tylko "mrugała". Co kilka minut, odcinać kolejny liść u nasady i bardzo ostrożnie zdejmować, tak by się nie podarł). Liście odłożyć do wystudzenia.
2. Ryż zagotować z 1 szklanką wody. Woda bardzo szybko się wchłonie, a ryż będzie twardy i lekko wilgotny. Gotować tylko do wchłonięcia się wody i zestawić.
3. Cebulkę drobno pokroić, resztę warzyw zetrzeć na jarzynowej tarce o drobnych! oczkach. Warzywa (bez czosnku!) posolić, podsmażyć na patelni kilka minut i dołożyć do ryżu. Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać razem z ryżem. Doprawić pieprzem (ja lubię grubo mielony) i warzywkiem w proszku.
4. Z liści kapusty ściąć wierzch głównej "żyły" jeśli jest zbyt gruba, a z reguły jest i kłaść porcjami farsz ryżowo-warzywny. Zawijać gołąbki i podsmażać bardzo krótko na patelni.
5. Podsmażone, układać stosunkowo ciasno w rondlu, brytfannie lub garnku. Można, jeśli gołąbków jest więcej, układać je warstwami. GOŁĄBKI NIE MOGĄ PŁYWAĆ W GARNKU JAK W ,BO SIĘ ROZPADNĄ, A W NAJLEPSZYM PRZYPADKU BĘDĄ MIĘKKIE I WODNISTE.
6. Ciasno ułożone gołąbki zalać wodą do wysokości ostatniej warstwy, tzn. tak, by gołąbki przykryte były wodą. Wyłożyć na gołąbki sporą warstwę pomidorów lub zawartość puszki z pomidorami, ew. dodać przecier pomidorowy. Jeśli używamy soku pomidorowego, należy dać mniej wody. Przyprawić sos solą, majerankiem w sporej ilości, wrzucić listek laurowy i zagotować.
7. Zmniejszyć ogień tak, by sos tylko "mrugał" i gotować na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny (czasem krócej, różne gatunki kapusty różnie się gotują).
8. Uważać na poziom sosu! Ryż był twardy i będzie chłonął sos. Trzeba uzupełniać wodę. SMACZNEGO!

Wskazówki i uwagi:

1. Przyprawy można dobrać do własnego upodobania.
2. Dzięki sporej ilości czosnku, gołąbki niemal nie różnią się smakiem od mięsnych.
3. Podsmażone gołąbki (nie gotowane) można zamrozić, a następnie, po rozmrożeniu gotować, bez ryzyka utraty smaku.
4. Gotowane gołąbki również można mrozić, choć stracą nieco na smaku i konsystencji (są bardziej miękkie).
Nadesłał(a) jajola, dnia: Mar 28, 2012
Źródło/autor przepisu: jajola - moja pierwsza wegańska potrawa

Twoje zapiski: