puszka.pl - pysznie!

Gęsta zupa z białych warzyw ze śmietaną fasolową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-5

1/2 średniego selera
1 korzeń pietruszki
biała część pora (ok. 10cm)
4 różyczki kalafiora
1/2 puszki białej fasoli
1 łyżka mąki

3 łyżki oleju do smażenia
ok. 1,5 l wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
gałka muszkatołowa
pieprz

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy zmiękną, wlać wodę (u mnie ok. 1,5 l), dodać liście laurowe i ziele angielskie.
2. W międzyczasie przygotowujemy "śmietanę". Fasolę odcedzamy, wrzucamy do blendera, dolewamy odrobinę wody i blendujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy łyżkę mąki i łączymy.
3. Po około 20-25 min ściągamy zupę z ognia, wyjmujemy liście i ziele angielskie. Blendujemy zupę na gładki krem dodając w międzyczasie pastę z fasoli.
4. Stawiamy zupę na ogniu i nie przestając mieszać doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Pamiętajmy o mieszaniu zupy po zblendowaniu i dodaniu śmietany. Jeśli tego nie zrobimy, podgrzewając krem mąka może osiadać na ściankach garnka.
Nadesłał(a) fier, dnia: 2012-03-24 19:10:00.921
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: