puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z sałaty i ziemniaków z grzankami

Odjazdowa zupa!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

2 główki zielonej sałaty
1 litr warzywnego wywaru
2 ziemniaki
100-150 ml śmietany
sól
pieprz

grzanki:
0,5 bułki pszennej
1/4 kostki masła

Przygotowanie:

W wywarze warzywnym ugotować 2 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są miękkie, wrzucić sałatę i gotować jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia i zmiksować.

Bułkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle aż staną się chrupkie.

Zupę zaciągnąć gęstą śmietaną i doprawić solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Grzanki podawać osobno - niech każdy sobie posypuje do woli. Warto je wrzucać stopniowo, żeby nie nasiąkły, bo kruche są najlepsze.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-10-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ?

Twoje zapiski: