puszka.pl - pysznie!

Miętowe puree z groszku

Przepis na podstawie "La cucina verde" (Carlo Bernasconi, Larissa Bertonasco) przekształcony na potrzeby weganina uczulonego na cebulę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

400 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 200 g lub mniej mleka sojowego/z migdałów ziemnych/innego roślinnego
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Groszek obgotować przez ok. 6-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść lub rozmiksować na puree. Mleko roślinne podgrzać, dodać tyle, aby zbytnio nie rozrzedzić puree. Wmieszać miętę i tłuszcz.

Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, chlebem lub jako osobną potrawę, na ciepło lub zimno.

Jeśli dodamy więcej mleka, łatwo można takie puree przerobić na miętowy chłodnik.

Wskazówki i uwagi:

W przepisie oryginalnym wykorzystuje się mleko krowie, dodatkowo masło (które całkiem usunęłam) oraz podsmażoną na oliwie szalotkę.
Nadesłał(a) sharmelana, dnia: Mar 18, 2012
Źródło/autor przepisu: "La cucina verde", Bernasconi Carlo (wyd. Jacoby&Stuart, 2010)

Twoje zapiski: