1 kg mąki pszennej
250 g cukru
50 g drożdży
ok. 0,5 l ciepłej wody
olejek waniliowy (ilość zależna od upodobań)
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Tak powstałą miksturę wlewamy do dużej miski, łączymy z mąką oraz cukrem. Dodajemy olejek waniliowy (jeżeli planujemy nadzienie, wówczas wystarczy kilka kropli). Całość zagniatamy, dodając w razie potrzeby więcej wody (ciasto ma nie kleić się do rąk).
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min, a następnie formujemy małe pączki i smażymy obustronnie do zrumienienia w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
Po wyjęciu studzimy, nadziewamy i posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
- Najlepiej smażyć nieco mniejsze od mandarynki, wtedy mamy pewność, że w środku nie będą surowe.
- Nadziewać proponuję po upieczeniu, najlepiej przy użyciu 'pistoletu'.
Smażenie z konfiturami w środku - tylko dla ludzi o mocnych nerwach!
Nadesłał(a) gosiat,
dnia: 2012-03-14 19:46:31.177
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.