1. Soczewicę gotujemy (zielonej nie trzeba namaczać).
2. Na roztopioną oliwę (lub masło) wrzucamy jarmuż i pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę.
3. Chwilę podsmażamy (ok. 5-7 minut), dorzucamy ugotowaną i odcedzoną soczewicę, posiekaną natkę pietruszki i dosalamy do smaku. Podsmażamy razem jeszcze koło 5 minut.
4. W międzyczasie podgrzewamy w piekarniku/tosterze chleb i podajemy. Można polać sosem czosnkowym. Gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Jarmuż - należy do najstarszych roślin wykorzystywanych w kuchni. Jest bardzo odżywczy, zawiera duże ilości żelaza, wapnia, karotenu, witamin B, C i E, a także luteiny (Sundqvist, I-B, "Kuchnia wegetariańska", 2010). A do tego, zwłaszcza po krótkim podsmażeniu, jest przepyszny!