500 g marchwi
1 spora cebula
kawałek imbiru długości 2,5 cm
2 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek oleju/oliwy do smażenia
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta chilli
sól
biały pieprz
mały pęczek kolendry do posypania
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę pokroić w pióra. Imbir obrać i pokroić. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać warzywa oraz imbir. Wymieszać i dusić przez około 10 minut.
Dodać masło orzechowe, dokładnie mieszać przez chwilę, a następnie zalać wodą, tak, aby dokładnie przykryła wszystkie warzywa. Gotować przez kolejnych 10-15 minut do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Następnie dodać sok z cytryny, chilli, sól i pieprz i wszystko dokładnie zblednować. Sok z cytryny dodawać stopniowo i spróbować, łatwo przesadzić. Na koniec w razie potrzeby dodać więcej wody, aby zupa miała odpowiednią konsystencję. Wsuwać posypaną świeżą kolendrą.