puszka.pl - pysznie!

Krem z marchewki z masłem orzechowym

Krem z marchewki z imbirem, tym razem nieco inaczej - rewelacyjny przepis z jadłonomi


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

500 g marchwi
1 spora cebula
kawałek imbiru długości 2,5 cm
2 łyżki masła orzechowego

kilka łyżek oleju/oliwy do smażenia
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta chilli
sól
biały pieprz
mały pęczek kolendry do posypania

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę pokroić w pióra. Imbir obrać i pokroić. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać warzywa oraz imbir. Wymieszać i dusić przez około 10 minut.

Dodać masło orzechowe, dokładnie mieszać przez chwilę, a następnie zalać wodą, tak, aby dokładnie przykryła wszystkie warzywa. Gotować przez kolejnych 10-15 minut do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Następnie dodać sok z cytryny, chilli, sól i pieprz i wszystko dokładnie zblednować. Sok z cytryny dodawać stopniowo i spróbować, łatwo przesadzić. Na koniec w razie potrzeby dodać więcej wody, aby zupa miała odpowiednią konsystencję. Wsuwać posypaną świeżą kolendrą.
Nadesłał(a) gzozia, dnia: 2012-07-06 22:05:05.492
Źródło/autor przepisu: http://www.jadlonomia.com/2011/11/krem-z-marchewki-od-kapitana.html

Twoje zapiski: