jabłka
mąka*
płatki owsiane i kukurydziane
cynamon
cukier
olej (do smażenia. niekoniecznie, jeżeli smażymy na teflonie)
*ja dałam mąkę pszenną, akurat tylko taką posiadam. Myślę, że da się na pewno z inną, najlepiej z kukurydzianą, bo chodzi o to, żeby obtoczyć w niej jabłka.
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w dosyć cienkie plasterki i włożyć do miski z wodą. W tym czasie rozgrzać patelnię.
Plasterek jabłka obtoczyć w mące, następnie w płatkach owsianych i w kukurydzianych. Smażyć na małym ogniu. Co jakiś czas dobrze jest dolać łyżkę wody lub ewentualnie oleju. Jabłka ściągnąć z patelni, kiedy panierka z płatków będzie się ich dobrze trzymać. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem i cynamonem.
Wskazówki i uwagi:
Może być problem z obtoczeniem jabłek w płatkach, dlatego warto płatki pokruszyć na ile się da.
Nadesłał(a) miyek,
dnia: 2012-02-20 16:50:47.819
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.