puszka.pl - pysznie!

Sznycel z selera

Smaczny, bardzo prosty w wykonaniu sznycelek na obiad i każdą inną okazję.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: według potrzeb

seler korzeniowy
bulion warzywny w proszku, ew. wegeta (bez inozynianu sodu)
sól
pieprz
przyprawa do grilla

panierka:
mąka pszenna
woda (lub jajko)
sezam, bułka tarta lub płatki kukurydziane

Przygotowanie:

Selera pokroić w plastry grubości ok. 7 mm. Posypać dość obficie przyprawami i odłożyć na kilka minut. W międzyczasie przygotować lekkie ciasto z mąki i wody oraz panierkę (np. sezam albo bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane).

Przyprawione sznycelki zamoczyć w cieście, następnie w panierce i smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron.

Podawać z ryżem, ziemniaczkami z dodatkiem sałatek wszelkiego rodzaju.

Zamiast ciasta z wody i mąki można naturalnie użyć jajka.

Wskazówki i uwagi:

Można przygotować wersję dla "zabieganych" podsmażając sznycelki bez panierki, zamrozić lub przechować w lodówce (choć stracą wiele wartości odżywczych, nie tracąc smaku). Potem tylko panierka i patelnia. Dobry sposób na imprezkę, bo smażą się sporo krócej.
Nadesłał(a) jajola, dnia: Feb 19, 2012
Źródło/autor przepisu: mój wynalazek

Twoje zapiski: