Jest to zweganizowany przepis na popularne Spaghetti a'la putanesca (czyli spaghetti Pani Lekkich Obyczajów, jak donoszą źródła), który zawiera oryginalnie anchois :)
makaron spaghetti
przecier pomidorowy (passata)
oliwki zielone lub czarne (lub takie i takie)
kapary
czosnek
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
papryczka chilli w proszku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do dużej ilości gotującej się, osolonej wody.
W czasie, gdy pasta się gotuje na olej wrzucamy posiekany (w kostkę lub plasterki) czosnek. Dodajemy posiekane oliwki i kapary. Zalewamy przecierem, dodajemy pieprz i chilli, zagotowujemy*. Próbujemy sosu i decydujemy czy dodać soli (oliwki i kapary są słone, więc należy uważać, by nie przesolić).
Próbujemy makaronu i jeśli jest już al dente odcedzamy go (zachowując przy tym w kubeczku trochę wody z jego gotowania) i natychmiast przekładamy do sosu. Mieszamy i jeśli sos nie klei się makaronu lub całe danie jest nieco "suche" dolewamy wody z gotowania pasty. Przekładamy na talarze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem, jak przystało na vege-ladacznicę** ;)
Wskazówki i uwagi:
* Jeśli przecier nie jest zbyt gęsty należy sos przygotować przed gotowaniem makaronu i odparować go do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
** Smak sosu jest bardzo intensywny, więc nie każdemu może on odpowiadać. Zarówno oliwki, jak i kapary mają swój specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Niewątpliwie jednak zaletą tego dania jest to, że prawie wszystkie składniki (oprócz natki i czosnku) bardzo dobrze się przechowują w domowej spiżarni i mogą nam uratować życie, gdy w lodówce pustki, a do sklepu daleko albo niezapowiedziani goście w drodze ;) Ilość sosu można łatwo modyfikować do własnych potrzeb i upodobań, więc nie podałam dokładnych ilości konkretnych składników.
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-02-16 06:12:44.136
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.