puszka.pl - pysznie!

Parówki sojowe w cieście francuskim

Bardzo proste i błyskawiczne (jeśli mamy gotowe ciasto francuskie ;)) danie. Pasuje zarówno jako przystawka oraz główny posiłek. Ciekawe połączenie słodkawego smaku ciasta z wyrazistym posmakiem parówek. Sycące i pyszne!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (możemy też przygotować własne)
4 parówki sojowe wędzone lub chili (u mnie z polsoji)
4 plasterki żółtego sera
zioła (u mnie lubczyk, ostra i słodka papryka)
ketchup (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy na stole i wycinamy z niego 4 części, które będą pasować wielkością do parówek. Ciasto posypujemy ziołami. Każdą parówkę obwijamy w plasterek żółtego sera (możemy też dodać do środka trochę ketchupu).

Następnie zwijamy parówki z serem w ciasto francuskie - dokładnie, żeby w trakcie pieczenie ciasto się nam nie rozpadło. Ciasto z parówkami posypujemy słodką papryką.

Tak przygotowane parówki wkładamy do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut - tak aby ciasto się ładnie przyrumieniło.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z ketchupem, surówkami, warzywami.
Nadesłał(a) veg_mania, dnia: 2012-02-15 17:16:19.846
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów z internetu :)

Twoje zapiski: