puszka.pl - pysznie!

Talarki marchewkowo-pietruszkowe w lodówce marynowane

Pyszna surowa przekąska (np. podczas oglądania tv, zamiast chipsów) lub surówka do obiadu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

1 marchew, średniej wielkości
1 korzeń pietruszki, średniej wielkości
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę siekamy na cieniutkie talarki (ok. 1 mm grubości) i przekładamy do miski lub pojemniczka. Dodajemy ocet i oliwę, dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Zajadamy, bez konieczności dodawania soli ;)

Wskazówki i uwagi:

Wiem, że 24 godziny to długo, więc można warzywa pozostawić w sosie na krótszy czas, np. 8 godzin. Ale naprawdę warto przygotować przekąskę wcześniej, bo dzięki temu warzywa nasiąkają przepysznym smakiem oliwy, nabierają lekkiej kwaśności od octu, ale zachowują słodycz i chrupkość.
Nadesłał(a) nika_25, dnia: 2012-02-14 16:44:49.524
Źródło/autor przepisu: Przepis własny inspirowany blogiem Kuchnia Agaty

Twoje zapiski: