puszka.pl - pysznie!

Dżem morelowo-jabłkowy

Na pewno są podobne przepisy, ale podaję swój sposób na smaczny i zdrowy dżemik, do chlebka razowego idealny :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

morele suszone - 2 garście
jabłka - 3-4
szczypta cynamonu
ok. łyżeczka kardamonu

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy morele suszone i polewamy odrobiną gorącej wody. Włączamy gaz i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone drobno i obrane ze skórki jabłka.

Najpierw pod przykryciem chwilę dusimy, a jeśli owoce puszczą za dużo soku, to odkrywamy by część wody odparowała. Dodajemy przyprawy wg uznania. Po czym - jeśli jabłka i morele są już miękkie, miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.

Proporcje moreli w stosunku do jabłek można dowolnie zmieniać w zależności czy wolimy mieć słodszy dżem (wtedy więcej moreli).
Nadesłał(a) magdalenka91, dnia: 2012-02-07 22:14:25.431
Źródło/autor przepisu: sam pomysł gdzieś w internecie znalazłam

Twoje zapiski: