puszka.pl - pysznie!

Biscotti migdałowe z morelami

Włoskie ciastka pieczone dwa razy, idealne do chrupania i maczania w kawie/herbacie/czekoladzie... robi się je bardzo prosto!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 30 biscotti

1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (ale takiej dobrze zmielonej)
1,5 szkl. mąki białej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (można dać pół, morele są słodkie)
3/4 szkl. (lub ciut więcej) musu z jabłek (jabłko rozgotowane na mus, zmiksowane na gładko)
1-3 łyżek oleju (im mniej, tym twardsze będzie biscotti)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
podprażone migdały, posiekane i posiekane suszone morele - razem 1,5 szklanki, można pół na pół albo więcej moreli jak ktoś lubi

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
2. Mieszamy w dużej misce mąki, proszek i sól, dodajemy orzechy i morele.
3. Mieszamy w mniejszej misce mus jabłkowy, olej i aromaty.
4. Wlewamy "mokre do suchego", mieszamy łyżką, kończymy mieszanie rękami, masa może odrobinę się lepić.
5. Oprószonymi mąką rękoma formujemy dwa podłużne prostokąty, wysokie na jakieś 2,5-3 cm, szerokie na 10 cm albo jak kto chce.
6. Pieczemy około 25 minut, wyjmujemy, czekamy aż trochę przestygnie, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
7. Kroimy prostokąty ostrym nożem, pod kątem.
8. Kładziemy biscotti na pergamin, pieczemy ponownie - z każdej strony jakieś 5-10 minut, aż się leciutko zrumienią (jak ktoś nie lubi bardzo twardych można piec 4-5 minut z każdej strony).
9. Wyjmujemy, trzymamy w puszce nawet do 2 tygodni.

Wskazówki i uwagi:

Dla mnie pół szklanki cukru wystarczy, ale jeśli dajemy mało morelek to można sypnąć hojniej.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: 2012-03-11 17:25:00.082
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis z http://www.biscottilovers.com/veganalmondbiscotti.html

Twoje zapiski: