puszka.pl - pysznie!

Sernik brzoskwiniowy, prawie bez cukru

Eksperymentalne ciasto pt. jak zrobić słodkie bez cukru :-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12

spód ciasta:
100 g ziaren sezamu
100 g mąki pszennej graham
50 g melasy bądź ciemnego cukru trzcinowego z melasą
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego bez soli (ew. 2 łyżki zwykłego masła)

masa serowa:
opakowanie 500 g niskotłuszczowego serka (mój był 0,3% tłuszczu)
1 puszka brzoskwiń
4-5 łyżeczek agar-agar

wierzch:
sok z brzoskwiń (300 ml)
1 łyżeczka agaru

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: wymieszać suche składniki, dodać masło, jajko, połączyć, aż wyjdzie coś w rodzaju kruszonki. W malakserze, thermomixie po 15 sekundach mieszanka jest gotowa.
Tortownicę o śr. 20 cm lekko wysmarować tłuszczem, dno wysypać sezamem lub otrębami, wsypać otrzymaną mieszankę, przygnieść do dna tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i podpiec przez 15-20 minut. Wystudzić.

Masa serowa: twarożek zmiksować, będzie bardziej puszysty, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (ze 2 łyżki odłożyć), wymieszać, podgrzać (nie gotować!) Agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, mieszając dolewać do masy serowej - podgrzać, ostudzić, wyłożyć na wystudzony spód.

Na wierzch serka wyłożyć pozostawioną resztę brzoskwiń, wylać wystudzoną galaretkę z soku i agaru.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto jest mało słodkie, cukru tyle, co melasy w spodzie i co producent dodał do puszki brzoskwiń.
Nadesłał(a) Basiaw, dnia: Apr 26, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: