1 puszka zielonego groszku
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka mieszanki włoskiej firmy Ducros [*] lub własny mix
1 łyżeczka sosu sojowego (słony)
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
opcja: zarodki kukurydziane w proszku, płatki drożdży spożywczych, oliwki
Przygotowanie:
Do urządzenia mielącego wrzuć odsączony groszek i pistacje, a także uprzednio drobno zmielone w młynku do kawy ziarna sezamu i pestki słonecznika. Przypraw przyprawą.
Z uwagą przystąp do mielenia, dodając stopniowo w trakcie sos sojowy, wodę (do konsystencji pasty do smarowania chleba) i olej. Jeśli masz, dorzuć zarodki kukurydziane i płatki drożdży spożywczych. Jeśli lubisz, dodaj oliwki.
Wskazówki i uwagi:
Trzeba uważać, żeby nie kupić groszku z cukrem, a oliwek z anchois. To, czy będą czarne czy zielone nie ma znaczenia.
Starcza na dwa posiłki kanapkowe dla dwóch dorosłych i dzieci, ale nie bardzo głodnych.