puszka.pl - pysznie!

Pasta pistacjowa (papista)

Pasta jest pyszna :-) Ma pistacjowy kolor. Lepiej ją zmielić dokładnie, na gładziutko, i podawać z pomidorem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 puszka zielonego groszku
1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka mieszanki włoskiej firmy Ducros [*] lub własny mix
1 łyżeczka sosu sojowego (słony)
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
opcja: zarodki kukurydziane w proszku, płatki drożdży spożywczych, oliwki

Przygotowanie:

Do urządzenia mielącego wrzuć odsączony groszek i pistacje, a także uprzednio drobno zmielone w młynku do kawy ziarna sezamu i pestki słonecznika. Przypraw przyprawą.

Z uwagą przystąp do mielenia, dodając stopniowo w trakcie sos sojowy, wodę (do konsystencji pasty do smarowania chleba) i olej. Jeśli masz, dorzuć zarodki kukurydziane i płatki drożdży spożywczych. Jeśli lubisz, dodaj oliwki.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby nie kupić groszku z cukrem, a oliwek z anchois. To, czy będą czarne czy zielone nie ma znaczenia.
Starcza na dwa posiłki kanapkowe dla dwóch dorosłych i dzieci, ale nie bardzo głodnych.

[*] Skład mieszanki włoskiej: papryka (czerwona i zielona), suszone pomidory (20%), czosnek granulowany, oregano (12%), suszona cebula, majeranek, papryka, pieprz czarny, bazylia.
Nadesłał(a) gzyra, dnia: 2000-07-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: