2 duże bakłażany
3-4 cukinie
ok. 250 g sera mozzarella
1 opakowanie pomidorów pokrojonych w kostkę w zalewie (ja polecam gorąco pomidory z bazylią i oregano z Pudliszek)
czosnek (2 ząbki)
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany pokrojone w plastry natrzeć solą i odstawić na 20-30 min. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinie również pokroić w plastry. Na oliwie podsmażyć bakłażany i cukinie. Można (zamiast smażenia) zgrillować warzywa i tę wersję najczęściej przygotowuję.
Sos: do pomidorów dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylią, zagotować. Sos ma być gęsty jak do spaghetti.
Do naczynia żaroodpornego nalać troszkę sosu, położyć część plastrów bakłażana, następnie cukinii, sos i plastry mozzarelli. Potem znowu bakłażan itd. do wyczerpania składników.
Zapiekać ok. 45 min w piekarniku w temp. 180 st. C, aż warzywa będą miękkie, a ser ładnie się przyrumieni. Smacznego!