puszka.pl - pysznie!

Bakłażan zapiekany z cukinią

Moja ulubiona zapiekanka na wczesną kolację :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

2 duże bakłażany
3-4 cukinie
ok. 250 g sera mozzarella
1 opakowanie pomidorów pokrojonych w kostkę w zalewie (ja polecam gorąco pomidory z bazylią i oregano z Pudliszek)
czosnek (2 ząbki)
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany pokrojone w plastry natrzeć solą i odstawić na 20-30 min. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinie również pokroić w plastry. Na oliwie podsmażyć bakłażany i cukinie. Można (zamiast smażenia) zgrillować warzywa i tę wersję najczęściej przygotowuję.

Sos: do pomidorów dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i bazylią, zagotować. Sos ma być gęsty jak do spaghetti.

Do naczynia żaroodpornego nalać troszkę sosu, położyć część plastrów bakłażana, następnie cukinii, sos i plastry mozzarelli. Potem znowu bakłażan itd. do wyczerpania składników.

Zapiekać ok. 45 min w piekarniku w temp. 180 st. C, aż warzywa będą miękkie, a ser ładnie się przyrumieni. Smacznego!
Nadesłał(a) hagath, dnia: 2012-01-26 18:40:12.792
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska" wyd. Olesiejuk z moimi malutkimi zmianami:)

Twoje zapiski: