wiaderko sera (1 kg)
kostka masła
1/2 (3/4) szklanki cukru
5 jajek
orzechy włoskie, rodzynki (można, ale nie trzeba)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
herbatniki (5-6 opakowań)
Przygotowanie:
Masło + cukier + żółtka + ser - podgrzewać w garnku na wolnym ogniu, mieszać często, żeby się nie przypaliło. Dodać orzechy, rodzynki, budynie i dalej podgrzewać i mieszać. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. Wyłożyć blachę herbatnikami i wylać, na wierzch również położyć herbatniki. Jak ostygnie można polać czekoladą ;)
Włożyć do lodówki kilka godzin przed podaniem, żeby dobrze zastygło.
Wskazówki i uwagi:
Trzeba gotować na małym ogniu i mieszać, żeby się nie przypaliło.
Gotuje się go do czasu połączenia wszystkich składników.
Nadesłał(a) aga_cz,
dnia: 2012-01-22 10:28:29.733
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.