puszka.pl - pysznie!

Ormiańska pasta fasolowo-orzechowa w miseczkach z zapiekanej papryki

Fasolę w takim wydaniu jadłam po raz pierwszy w ormiańskiej restauracji. To proste danie tak mi posmakowało, że postanowiłam poszukać przepisu na nie. Podana tu wersja jest trochę przeze mnie zmodyfikowana (uproszczona) i wzbogacona o paprykowe "miseczki".
Cebulę z orzechami można podać w papryce lub zmielić w blenderze na pastę. A co z pastą? Pierożki, krokiety, kuleczki... to już zależy od Waszej wyobraźni ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

spora garść orzechów włoskich
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
odrobina sproszkowanego chilli

+ 1 większa papryka czerwona

Przygotowanie:

Orzechy włoskie zmielić w blenderze. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić, aż nabierze złotawej barwy. Wówczas wsypać orzechy, dodać sól, pieprz i chilli (lub inne przyprawy, wedle uznania) i znów dusić przez chwilę, aż orzeszki nieco zmiękną. Na koniec dodać fasolę i jeszcze przez kilka chwil, mieszając, dusić wszystko na małym ogniu.

W międzyczasie umyć paprykę, przekroić ją na pół i pozbawić pestek. Wydrążone połówki wstawić do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 180 st. C aż zmiękną i lekko "puszczą" sok. Po zapieczeniu napełnić je farszem z orzechów, cebulki i fasoli.

Wskazówki i uwagi:

Czas przygotowania podany jest dla wersji z fasolą z puszki (przyznam, że sama przyrządzałam tę potrawę w takiej właśnie, przyśpieszonej wersji :>), w przypadku wykorzystania fasoli wymagającej namoczenia należy dodać jeszcze czas moczenia (ok. 10 godzin) i ok. godzinę na jej ugotowanie.
Nadesłał(a) zaczar_walizka, dnia: Jan 22, 2012
Źródło/autor przepisu: zaczarowanawalizka.blogspot.com

Twoje zapiski: