Frytki ze słodkich ziemniaków (Sweet Potato Fries)
Nie smakują tak samo jak tradycyjne frytki, bo jak sama nazwa mówi są słodkie. Słodkie ziemniaki w Polsce są dostępne tylko w niektórych sklepach, co mnie dziwi, bo są pyszne i dużo zdrowsze niż normalne ziemniaki. Charakteryzują się nietypowym podłużnym kształtem i czerwona skórką (nie mylić z czerwonymi ziemniakami!).
Obieramy i kroimy ziemniaka na cienkie długie paski. Im cieńsze tym szybciej będą się piekły. Wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i przyprawiamy słodką papryką i kminem rzymskim.
Układamy na blaszce jeden obok drugiego, aby się nie stykały.
Wkładamy do piekarnika (200-220 st. C) na około 30-40 min w zależności od grubości. Dobrze jest sprawdzać co jakiś czas czy coś się nie przypala. Najlepiej smakują bardzo przyrumienione :)
Wskazówki i uwagi:
Zaleca się obrócenie frytek na druga stronę po 15 minutach pieczenia.
Generalnie 1 duży batat to jest porcja dla 1 osoby.
Są również inne przepisy na te frytki np z solą, pieprzem i rozmarynem.
Najlepiej smakują z sosami majonezowymi, ale ponieważ nie znalazłam w Polsce dobrego wegańskiego majonezu, to spożywam te frytki z meksykańska salsą :)
Nadesłał(a) lovela5,
dnia: 2012-01-20 05:58:46.556
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.