puszka.pl - pysznie!

Greckie danie z karczochami, bobem i groszkiem

Oglądałam program kulinarny w telewizji i właśnie tam wypatrzyłam to danie. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Podaje się je w prawie każdej restauracji śródziemnomorskiej. Jest to bardzo popularna potrawa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

karczochy
por
koperek
oregano
natka pietruszki
młody bób
szczypior
groszek (z puszki lub mrożony)
oliwa z oliwek
sól
sok z cytryny
skrobia kukurydziana (odrobina)

Przygotowanie:

Karczochy obieramy, kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy pokrojonego pora, wsypujemy posiekany koper, oregano i natkę pietruszki. Dodajemy młody bób (nie ziarna, ale cały - z osłonką) i pokrojony szczypior. Polewamy oliwą z oliwek.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek, posypujemy solą, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy. Następnie zagęszczamy sokiem z cytryny ze skrobią kukurydzianą i dusimy przez chwilę.

Wskazówki i uwagi:

Danie jest świetne np. z kotletami sojowymi.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: 2012-01-20 06:18:40.84
Źródło/autor przepisu: program tv ,, Rick stein i kuchnia śródziemnomorska'' BBC

Twoje zapiski: