na ciasto: 1 kg mąki
1 kg marchwi
1 szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
100 g rodzynek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 op.
alkohol, np. "małpka" rumu, wódki etc. - dla aromatu
opcjonalnie - 4 łyżki mąki sojowej (rozpuszczonej w wodzie)
na polewę: 1 gorzka czekolada
olej
kakao ciemne
ew. cukier
Przygotowanie:
1. Startą marchew mieszam z cukrem.
2. Dodaję olej.
3. Dodaję pozostałe składniki.
4. Dokładnie mieszam.
5. Wykładam na blaszkę i piekę w 180 st. C przez 1,5 h.
6. Pod koniec pieczenia roztapiam czekoladę w pojemniku nad gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna).
7. Dodaję olej, kakao i ew. cukier (wszystko w zależności od tego, ile polewy chcę uzyskać).
8. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pokrywam polewą.
9. Czekam aż ostygnie.