1 mała cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 garści pieczarek pokrojonych na plasterki
1/3 kostki warzywnej
3/4 szklanki gorącej wody
kilka łyżeczek wegańskiej śmietanki. Ja lubię kremowe więc dodaje jej sporo i na oko.
sól
pieprz
pietruszka do ozdoby
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. W międzyczasie na głębokiej patelni podsmażamy na średnim ogniu cebulkę i czosnek. Smażymy parę minut aż wszystko nabierze koloru i zmięknie. Później dodajemy pieczarki. Rozpuszczamy kostkę warzywną w niepełnej szklance gorącej wody (3/4 szklanki). Dolewamy bulion na patelnię, gdy pieczarki już zmiękną.
Gdy makaron będzie gotowy, na patelnię dolewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i także wrzucamy na patelnie. Zwiększamy ogień i - cały czas mieszając - czekamy aż sos zgęstnieje.
Na koniec przyprawiamy pietruszką.
Nadesłał(a) lovela5,
dnia: 2012-01-15 09:41:04.813
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.