0,5 kg truskawek (mrożonych lub świeżych)
jabłko
cynamon
woda po gotowaniu gruszek lub czysta
makaron
cukier
ewentualnie: resztki kompotów lub dżemów zalegające w lodówce,
wiśnie, jagody, maliny, śliwki, gruszki lub inne ulubione owoce
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do garnka. Zupę można ugotować na wodzie po gotowaniu gruszek na gorąco lub dodać czystą wodę. Zupę przyprawiamy dużą ilością cynamonu i odrobiną wanilii. Danie gotujemy ok. 10 minut, aż owoce zmiękną.
Jeśli mamy w lodówce resztki dżemów lub kompotów, śmiało możemy dodać je do zupy. Jeśli dodajemy inne owoce niż jabłka i truskawki (np. wiśnie, które są kwaśne), zupę należy delikatnie dosłodzić.