puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki zapiekane w marynacie paprykowej

Kolejny sposób na "nudne" ziemniaki ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 kg ugotowanych pokrojonych

marynata:
100 g oliwy,
sól,
czarny pieprz,
2 łyżki sproszkowanej papryki słodkiej,
3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Marynata: wymieszaj razem oliwę, paprykę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Następnie zalej ziemniaki i delikatnie wymieszać tak, by wszystkie ziemniaki były pokryte sosem. Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekać do momentu, aż ziemniaki będą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zabiera to od 45 do 60 minut, przemieszać od czasu do czasu.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej ziemniaki pokroić w równe, dość małe kawałki i rozłożyć cienką warstwą, wtedy się upieką równomiernie i nie trzeba się bardzo przejmować mieszaniem.

Marynatę wlewaj po trochu i mieszaj ziemniaki. Marynaty powinno być tyle co zostanie na ziemniakach.
Nadesłał(a) gatek, dnia: Jan 14, 2012
Źródło/autor przepisu: http://badzweganinem.blox.pl

Twoje zapiski: