puszka.pl - pysznie!

Boski sos z cukinią i koperkiem

Szybkie, obłędnie smaczne. Znakomity repertuar na lato, gdy cukinii dużo i w dobrej cenie :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

ulubiony makaron
ser feta lub pleśniowy, np. lazur

średnia, młoda cukinia
2 cebule
2 większe pieczarki
pół pęczka koperku
pół kostki bulionowej (warzywnej)
łyżka śmietany lub jogurtu
oliwa
2 ząbki czosnku
oregano lub/i tymianek lub/i bazylia
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente, dobrze w tym daniu sprawdza się penne.

W czasie, gdy makaron się gotuje... na głębszej patelce zeszklić cebulkę pociętą w kostkę lub piórka, dodać pieczarki w plasterkach - poddusić chwilę. Zalać pół szklanki gorącej wody z 1/2 kostki bulionowej, zagotować, dodać łyżkę śmietany lub jogurtu, przyprawy do smaku i wymieszać dokładnie. Dorzucić cukinię w cienkich półplasterkach i chwilę jeszcze poddusić, ale uważać bardzo, aby cukinia nie straciła chrupkości. Ma być rześka. Na koniec dodać posiekany koperek i wgnieść czosnek. Sos gotowy!

Wskazówki i uwagi:

Danie podać w sposób następujący - wyłożyć na talerz makaron, posypać obficie rozdrobnionym serem, przykryć sosem. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam!

Alternatywnie zamiast koperku można zazielenić pietruszką lub bazylią.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: 2012-01-12 17:42:46.987
Źródło/autor przepisu: B.

Twoje zapiski: