1. 400 g zielonej soczewicy
2. garść białej fasoli
3. garść połówek grochu
4. 1 duża marchew
5. 1 duża cebula
6. 2 ząbki czosnku
7. kilka grzybków
8. wyschnięta bułka lub 3-4 kromki chleba
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, ostra papryka, majeranek
jajko lub jakiś jego "zastępca"
Przygotowanie:
Składniki od 1 do 7 ugotować do miękkości. Najlepiej wszystko razem, chociaż fasolę lepiej ugotować osobno z oczywistych względów.
Soczewica i przyjaciele powinny gotować się tak długo, aż ziarna zaczną się rozpadać, a w garnku oprócz nich będzie tylko kilka łyżek płynu. Odcedzamy, płyn zlewamy do miseczki i moczymy w niej pokruszoną bułkę, żeby całkiem go wchłonęła. Wszystko razem miksujemy, najlepiej blenderem, na w miarę jednolitą papkę.
Doprawiamy w takich proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają.
Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki. Nakrywamy papierem i pieczemy w 200 st. C ok. 45 minut. Po tym czasie odsłaniamy pasztet, by góra ładnie się przyrumieniła.
Wyjmujemy z foremki dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Próbujemy nie zjeść całego od razu :D
Wskazówki i uwagi:
Warto co chwilę smakować masę podczas przyprawiania. Proporcje przypraw zależą od indywidualnych preferencji, ale łyżka majeranku, 2 łyżeczki gałki i łyżeczka imbiru to minimum, by uzyskać tradycyjny smak :)
Nadesłał(a) Orchidea,
dnia: 2011-12-22 21:02:17.45
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.