puszka.pl - pysznie!

Gallopinto - ryż z czarną fasolą

Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

czarna fasola w puszce (albo możemy ugotować fasolkę pinto - można dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
pełnoziarnisty ryż
cebula
oliwa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę (dużą) kroimy w kostkę i smażymy - musi się zeszklić. Fasolkę odcedzamy na sitku.

Kiedy ryż się ugotuje łączymy wszystkie składniki na patelni przyprawiamy do smaku, podsmażamy i gotowe.
Nadesłał(a) wojciech100, dnia: 2011-12-15 18:57:46.992
Źródło/autor przepisu: internet i własna obserwacja

Twoje zapiski: