10 kotletów sojowych
około 300 g makaronu razowego
1-2 nieduże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki naturalnego mleka sojowego lub śmietany
3 łyżki kukurydzy z puszki
przyprawa warzywna (najlepiej bez glutaminianu sodu)
przyprawa do gyrosa*
szczypta chili
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety ugotować z przyprawą warzywną, odsączyć, pokroić w paski. Nastawić makaron.
Cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na oleju, posolić. Kotlety posypać przyprawą do gyrosa i odrobiną chili, wrzucić na patelnię do cebuli i podsmażyć. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mlekiem/śmietaną, dodać do zawartości patelni, wymieszać, chwilę podgrzać. Dodać kukurydzę.
Makaron po ugotowaniu do miękkości odcedzić, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć potrawkę sojowo - cebulową. Można udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Przyprawa do gyrosa to mieszanka składająca się z:
czosnku, kolendry, gorczycy, kozieradki, papryki słodkiej (5%), chili, odrobiny cukru, rozmarynu, tymianku, oregano, kurkumy i pieprzu.
Nadesłał(a) askagrzybek,
dnia: 2011-12-14 22:02:02.474
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.