puszka.pl - pysznie!

Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi

"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-4 osób

ok. 0,5 kg brukselki (główki jędrne, zieloniutkie)
kilka ząbków czosnku (ile kto lubi, a ja lubię)
konkretna garść suszonej żurawiny
konkretna garść orzechów laskowych
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Bierzemy się za brukselkę: obcinamy ogonki, usuwamy wierzchnie listki, płuczemy i kroimy... w trzy-cztery pionowe plasterki. Spokojnie, nic się nie rozpadnie, a smaży się pysznie!

Na patelce rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, brukselkę, a po chwili dorzucamy garść orzechów laskowych i suszonych żurawin.

Mieszamy od czasu do czasu, solimy, pieprzymy. Upajamy się pięknym zapachem i równie pięknym widokiem :)

Wskazówki i uwagi:

To naprawdę skromne, ale znakomite danie - i jako uzupełnienie do obiadu i jako samodzielna przekąska. Na stałe wchodzi do mojego menu!

Zamiast orzechów laskowych można dać np. łuskany słonecznik lub łuskaną dynię.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Dec 13, 2011
Źródło/autor przepisu: kuchnia.gazeta.pl, "Nie morduj brukselki" (art. już niedostepny)

Twoje zapiski: