Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
ok. 0,5 kg brukselki (główki jędrne, zieloniutkie)
kilka ząbków czosnku (ile kto lubi, a ja lubię)
konkretna garść suszonej żurawiny
konkretna garść orzechów laskowych
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bierzemy się za brukselkę: obcinamy ogonki, usuwamy wierzchnie listki, płuczemy i kroimy... w trzy-cztery pionowe plasterki. Spokojnie, nic się nie rozpadnie, a smaży się pysznie!
Na patelce rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, brukselkę, a po chwili dorzucamy garść orzechów laskowych i suszonych żurawin.
Mieszamy od czasu do czasu, solimy, pieprzymy. Upajamy się pięknym zapachem i równie pięknym widokiem :)
Wskazówki i uwagi:
To naprawdę skromne, ale znakomite danie - i jako uzupełnienie do obiadu i jako samodzielna przekąska. Na stałe wchodzi do mojego menu!
Zamiast orzechów laskowych można dać np. łuskany słonecznik lub łuskaną dynię.