grzyby (mogą być pieczarki albo enoki)
1 pomidor
1 cebula
1 kostka tofu
1 limonka
kostka warzywna (bulion)
trawa cytrynowa (obejdzie się bez niej)
2-4 papryki chili
sos sojowy
pasta chili
sól
nać pietruszki do przybrania
opcjonalnie: czosnek, natka kolendry (koriander), imbir albo mleko kokosowe
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę (odmierzyć odpowiednią ilość na dwa talerze), dodać soli lub kostki warzywnej.
2. Posiekać trawę cytrynową i wrzucić do reszty.
3. Ugniecione chili posiekać na kawałeczki (jeśli chcecie je zjeść) albo wrzucić w całości do smaku.
4. Grzyby, pomidora, cebulę i tofu posiekać, a następnie dodać do garnka.
5. Gotować około 10 minut. Można dodać sosu sojowego do smaku albo pasty chili.
6. Zupę podawać przystrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Można też dodać czosnek, natkę kolendry (koriander), imbir albo mleko kokosowe.
Nadesłał(a) eroz,
dnia: 2011-12-13 17:28:55.913
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.