puszka.pl - pysznie!

Sernik z morelami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki

masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej

oraz:
- puszka moreli
- i ew. polewa

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę.
2. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną.
3. Podziel ciasto na 2 części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm).
4. Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków.
5. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
6. W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj budyń, cukier waniliowy. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg.
7. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką.
8. Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj, ułóż pocięte odsączone z zalewy morele.
9. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut.

Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto.
Nadesłał(a) agnmid, dnia: Dec 11, 2011
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi od mojej koleżanki, która często go robi :)

Twoje zapiski: