puszka.pl - pysznie!

Jajka sadzone na tostach

To był ostatnio ulubiony obiad mojej Babuni... Czasem, gdy rodziców nie było w domu, to ja przejmowałam stery w kuchni i robiłam obiad: "Rany. To jest lepsze jedzenie niż w restauracji. Czemu dziadek mnie do takich nie zabierał!?", mówiła Babcia. Wiem, że żartowała :) Ale też wiem, że naprawdę obie lubiłyśmy takie proste jedzenie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 kromki chleba tostowego
2 jajka ze szczęśliwej hodowli :) (0 lub 1)
masło
pieprz, sól
szczypiorek

Przygotowanie:

W tostowych kromkach trzeba wyciąć kółko, najlepiej szklanką. Takie "puste" kromki podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem, a za chwilę, gdy chlebek się zrumieni, w luki wbić po jajku. Uważać, by żółtka się nie rozlały.

Gdy jajka się zetną (jeśli białką wypłyną poza kromkę - to nic nie szkodzi), posypujemy je pieprzem i szczypiorkiem, po czym ślizgiem - na talerz :) a obok salaterka z dowolną surówką :)

Wycięte z kromek na początku kółka możemy pokroić w kwadraciki, podsmażyć na maśle i posypać nimi gotowe tosty.
Nadesłał(a) ~Kaśka, dnia: Dec 11, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: