puszka.pl - pysznie!

Szpinakowe tagliatelle na poprawę humoru


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

12 gniazdek szpinakowego tagliatelle
500 g pieczarek
2 strąki czerwonej papryki
250 g pomidorków cherry*
3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu
1/4 łyżeczki czosnkowego sosu chili
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki sproszkowanych pomidorów
szczypta chili w proszku
szczypta słodkiej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek

+ ewentualnie ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone pieczarki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek. Smażymy do czasu, aż wypruje cała woda. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, pokrojone na pół pomidorki, chlust oliwy oraz ugotowany makaron. Całość smażymy jeszcze chwilę dokładnie mieszając. Gotowe danie posypujemy twardym startym serem.

Wskazówki i uwagi:

*Poza sezonem można użyć krojonych pomidorów z puszki. Należy jednak dodać je wcześniej, żeby woda z sosu zdążyła wyparować.
Nadesłał(a) Zielona, dnia: 2011-12-07 07:03:52.672
Źródło/autor przepisu: http://zielonawsrodludzi.blogspot.com/

Twoje zapiski: