puszka.pl - pysznie!

Żurek ziemniaczany

Na zakwasie własnej roboty.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
skórka chleba razowego (opcjonalnie)
ziemniaki
cebula (dużo)
olej do smażenia
sól
kminek
czosnek

Przygotowanie:

ZAKWAS: mąkę razową zalać w słoju jednym litrem letniej wody, dodać skórkę chleba razowego (bez tego też wyjdzie). Zamieszać łopatką drewnianą. Pozostawić na 4 dni w ciepłym miejscu.

ZUPA: Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać do 3/4 wysokości wodą, osolić i ugotować na miękko. Na koniec dodać żurku.

Osobiście wlewam najpierw wodę z zaczynu, tyle żeby żurek był prawie wystarczająco kwaśny, a potem także tyle mąki z tegoż zaczynu, żeby zupę dobrze zagęścić - to podniesie oczywiście jeszcze kwasowość zupy. Dosmakować solą, kminkiem i rozduszonym czosnkiem.

Wskazówki i uwagi:

Kto nie ma ochoty robić zaczynu, może wykorzystać sklepowy ;-)
Nadesłał(a) luna-77, dnia: 2011-12-02 21:43:56.593
Źródło/autor przepisu: E. Dąbrowska "Ciało i ducha ratować żywieniem"

Twoje zapiski: