puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 pęczki młodych marchewek
3 łyżki masła
sproszkowana kolendra
2 cm kawałek świeżego imbiru
suszona ostra papryczka
sos sojowy
prażony sezam

Przygotowanie:

Młode marchewki mają delikatny i słodkawy smak, który doskonale komponuje się z orientalną ostrością. Nie wymagają obierania, wystarczy obciąć im ogonki i dokładnie wyszorować szczoteczką.
Większe przekroić, mniejsze możemy zostawić w całości.

W głębokiej patelni lub woku rozpuszczamy masło i dodajemy pół łyżeczki sproszkowanej kolendry, starty imbir i ostrą papryczkę.
Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzucamy marchewki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sosu sojowego, jeśli zaczynają się przypalać również 3 łyżki wody. Po ok 10 minutach sprawdzamy miękkość jarzynek - powinny być al dente, nierozgotowane do miękkości. Podajemy posypane prażonym sezamem.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: 2011-11-28 21:00:08.218
Źródło/autor przepisu: http://kanzeon.pl/wp/?page_id=33

Twoje zapiski: