2 pęczki młodych marchewek
3 łyżki masła
sproszkowana kolendra
2 cm kawałek świeżego imbiru
suszona ostra papryczka
sos sojowy
prażony sezam
Przygotowanie:
Młode marchewki mają delikatny i słodkawy smak, który doskonale komponuje się z orientalną ostrością. Nie wymagają obierania, wystarczy obciąć im ogonki i dokładnie wyszorować szczoteczką.
Większe przekroić, mniejsze możemy zostawić w całości.
W głębokiej patelni lub woku rozpuszczamy masło i dodajemy pół łyżeczki sproszkowanej kolendry, starty imbir i ostrą papryczkę.
Gdy przyprawy zaczną pachnieć, wrzucamy marchewki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sosu sojowego, jeśli zaczynają się przypalać również 3 łyżki wody. Po ok 10 minutach sprawdzamy miękkość jarzynek - powinny być al dente, nierozgotowane do miękkości. Podajemy posypane prażonym sezamem.