puszka.pl - pysznie!

Fasolkowa pasta do kanapek

Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g białej fasoli (im większa tym lepiej)
2-3 kulki ziela angielskiego
1-2 liście laurowe

1 spora cebula
2 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
mielona papryka
lubczyk

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, po czym ściągnąć skórki (ważna sprawa) i ugotować (właściwie rozgotować) w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, wyjąć przyprawy, odcedzić ile się da.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, usmażyć. Dodać przecier/ koncentrat i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając. Dodać fasolkę, przyprawić nie żałując majeranku, zdjąć z ognia, gotowe;)

Wskazówki i uwagi:

Lubczyk dodaje specyficznego posmaku, nam odpowiada, ale spokojnie można pominąć. Zmiksowanie całości oszczędzi zabawy ze zdejmowaniem skórek.
Nadesłał(a) ironka, dnia: 2011-11-24 21:48:22.519
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: